22 Nisan 2016 Cuma

Teknolojik Cihazlar Çocuklar İçin Gerçekten Öğretici mi?


Teknolojik Cihazlar Çocuklar İçin Gerçekten Öğretici mi?



Teknolojik aletler, görsel, işitsel ve dokunmatik yönleri dolayısıyla çocuklar tarafından çok seviliyor. Ayrıca uzmanlarca hazırlanmış olan eğitim programlarının öğrenmeyi destekleyici önemli etkileri var. Bu tür programlar; çocuğun merak ve rekabet dürtüsünü harekete geçirerek cesaretlendirmede hayli etkin. En önemlisi ise çocuğun, teknolojik aletlerde uygulanan eğitim programlarını kullanarak, değerlendirmeyi, kendi kendine yapmasını sağlaması. Böylece teknolojik aletlerde kullanılan eğitim programları, çocuğa kendi anlama düzeyini belirleme fırsatını veriyor, yazma ve iletişim becerilerinin gelişmesine katkı sağlıyor, öğrenciler arasında entelektüel tartışmaya zemin hazırlıyor.



Çocuğun ilgisini çektiği sürece, teknoloji, özgür bir öğretmen işlevi görür. Böyle faydalı olabilecek aletlere anne babalar olarak biz nasıl yaklaşmalıyız ki, çocuklarımız için teknolojik aletler bizim kâbusumuz olmaktan çıksın?

Birinci anahtar, 1995’ten sonra doğanların teknoloji yerli vatandaşı olduğunu, 1995’ten önce doğanların ise kendilerinin teknoloji turisti olduklarını anlamaları gerekiyor.

İkinci anahtar, teknolojik kullanımının olumlu ve olumsuz yanları olduğunu kabul etmek ve olumsuz yanlarını ortadan kaldıracak bilinci kazanmaktır.

Yetişkinler, çok uzak değil 2000 yılından önce acil haberleşmeyi, faks ve telgraf ile yapıyordu. Telgraf tamamen kalktı, faks ise kullanılmıyor denecek kadar azaldı. Kimse bundan şikâyet etmiyor. Ancak çocuğunun tablet, telefon, kullanımından şikâyet ediyor ki, bu aletler çocuğun daha seri öğrenmesini, araştırma, sorgulama becerilerini geliştirmesini, dünyadaki yaşıtları ile daha çabuk iletişime geçmesini ve en önemlisi de kendisini ifade etmesini ve geliştirmesini sağlayacaktır. Ancak değerli annelerin, babaların ve öğretmenlerin teknoloji turistlerinin, “Teknoloji Vatandaşlık Dokuz Alanını” incelemesi, önce kendisini bu alanda hazırlaması daha sonra da çocuklarına rehberlik etmesi, onların farkındalıklarını arttırması önemlidir.

İşte size teknolojik aletlerin denetimi için birkaç yol:

Teknolojik alet ve internet kullanımında olumlu model olun.
Aletlerin yatak odalarına taşınmaması konusunda ailece birlikte hareket edin.
Kullanım sürelerini sınırlandırın.
İnternet kullanımı ve teknolojik aletler konusunda eğitim alın.
Belli bir yaşın altındaki çocuklar için şiddet ve cinsel öğeler içeren programlara ulaşmanın mutlaka filtre programlar yardımıyla engellenmesini sağlayın.
Çocukları, çevrimiçi ortamda kendilerini rahatsız ya da tehdit altında hissettiren bir şey ya da bir kişi olduğunda size iletmeleri için teşvik edin.
Sakin olun. Çocuklara bu türden şeyleri size ilettiklerinde bir sorunla karşılaşmayacaklarını anımsatın.
Internet’i, dedikodu yaymak, tacizde bulunmak ya da başkalarına tehditler yöneltmek için kullanmamaları gerektiğini anlatın.
Çocukla bu alandaki iletişiminizi canlı tutun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder