21 Nisan 2016 Perşembe

FİKİR IŞIĞI


                                                            FİKİR IŞIĞI
 “Tarih tekerrürden ibarettir” sözüne karşılık M. Akif ‘in çok güzel  bir sözü vardır “Tarihten ders alınsaydı hiç tekerrür eder miydi…” 
         Bugün bizlere düşen görev geçmişimizi bugünün dünyasının gereksinimleri ışığında yeniden yorumlayarak, geleceğimizi 21. yüzyılın zorluklarını gözeterek hazırlama bilincine sahip olmamız gerekiyor.
          Değerli arkadaşlar asıl değinmek istediğim konu biz askerlerin savaşırken en çok önem verdiği şey olan ‘MANEVRA’ için yeterli alan kalmadı. Çatışmanın doğası giderek daha ‘KENTLİ’ hale geliyor. Ürkütücü olan , bu gerçeği küresel terör ve organize suç örgütleri görürken şimdilik modern dünya ülkelerinin görememiş olması.Gelecekte başarı , çatışmanın doğasının kente kaydığını çoktan gören ve buna adapte olmak için değişen güvenlik aktörlerinin olacak.
  

 Modern dünya orduları en son yaptıklarına benzer bir savaş için hazırlanmakla o kadar meşguller ki gelecekteki savaşları pek öngöremiyorlar.Bu hatanın ‘bilişsel’ ve ‘materyal’ olmak üzere iki nedeni var.
Bilişsel Körlük: Geçmişteki savaş tecrübelerinden üretilen doktrinlere körü körüne bağlanmaktan ve geleceği sorgulamamaktan
Materyal Körlük:Savunma sanayisinin bir önceki savaşa uygun silah , malzeme , teçhizat üretmesinden kaynaklanıyor.
        ‘Asimetrik’ savaşta karşılıklı şiddet zaten teröristin silahı .Karşılıklı şiddettin ürettiği kaos ortamı da teröristin hareket alanı.Kaos kinleri keskinleştirir, nefretleri biler, özgürlükleri ise sınırlar.
        Değerli arkadaşlarım unutmayınız ki bütün askerlerde daima maksadı göz önünde bulunduran bir anlayış , en karışık anlarda sükûneti kaybetmeyen bir düşünce , kendiliğinden harekete geçmeye muktedir bir zeka,harbin asabı bozan buhranlarına , insanın içinden gelen hayatını korumak arzularına karşı koyacak inatçı bir sebat lazımdır.
         İnsan maden gibidir. İşlenmedikçe fikren ve fiilen devamlı çalışmadıkça paslanır ve çürür. Yalnız yaradılıştaki azim ve zeka ile kumandan olunamaz. Muhakkak ilim ve tecrübe ister. Geleceğin muharebe ortamlarını yönetecek savaş mühendisleri olarak bizlerin bu duygu ve düşüncelerle hareket etmesi gerekir.Taze olduğunuz sürece büyürsünüz ama olgunlaştığınızı düşündüğünüz an çürümeye başlarsınız.
          Değerli arkadaşlar ayaklanma ve ayaklanmalara karşı koyma mücadelesi fikirlerin savaşıdır.”Çoğu zaman ağızlardan çıkan sözler namlulardan çıkan mermilerden daha etkilidir…”


                                                                                    ALTAN YEŞİLKURT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder