24 Nisan 2016 Pazar

Azerbaycan-Ermenistan Savaşı: Sonuçlar ve Öngörüler

Güney Kafkasya’nın iki devleti Azerbaycan ve Ermenistan arasında 2-5 Nisan 2016 tarihlerinde yaşanan olaylar  tarihe dört günlük savaş olarak geçmiştir. 1994 yılında Bişkek’te imzalanmış ateşkes anlaşması sonrasında iki ülke arasında farklı zamanlarda küçük çapta çatışmalar yaşanmışsa da, son olaylar kapsamına ve her iki taraftan kullanılan silah çeşitlerine göre diğerlerinden farklılık göstermektedir. Savaş bölgedeki “dondurulmuş” olarak nitelendirilen sorunların her an patlak verebileceği gerçeğini ortaya çıkarmış ve tarafların askeri güçleri ile ilgili spekülasyonların daha net anlaşılmasını kolaylaştırmıştır.


Savaş aynı zamanda 20 yılı aşkın bir süredir faaliyet gösteren fakat şimdiye kadar başarısız olması nedeniyle özellikle Azerbaycan tarafından eleştirilen AGİT Minsk grubunun ne kadar etkisiz olduğu gerçeğini de ortaya koymuştur. Uzun yıllardır tarafları görüştürebilmekte başarısız olan Minsk grubunun savaşın çıkmasını da önleyememiş olması, arabuluculuk için farklı devletlerden oluşan yeni bir kuruma ihtiyaç olduğunu göstermektedir.

Bu analizde Nisan 2016’da Azerbaycan ve Ermenistan arasında yaşanan dört günlük savaşın iki ülke ilişkilerine etkisi ve Dağlık Karabağ sorununun çözümüne yönelik yeni arabuluculuk faaliyetinin nasıl şekilleneceği anlatılmaktadır. Ayrıca arabuluculuk faaliyeti için sorumlu olan Minsk grubunun ve diğer bölgesel ve uluslararası örgütlerin sorunun çözümüne yönelik yaklaşımındaki değişikliklere değinilmektedir. Sorunun çözümlenememesinin bölgesel güvenliği nasıl etkileyeceği de yorumlanmaktadır.

Kaynak:Elnur ISMAYIL

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder