24 Nisan 2016 Pazar

Kitap Okumak

kitap okumak ile ilgili görsel sonucu
Bilgi çağında yaşıyoruz. Başarının en önemli kaynağı bilgidir. Bilgi güçtür. Zorlukları yenmek için bilgi en tesirli ilaçtır. Bilginin kaynağı kitap, bilgi edinmenin en kısa yolu da okumaktır. Bilenlerle bilmeyenler bir değildir. Bilenler elbette üstündür.

Okumak ruhumuzu yüceltir. Dilimiz okumakla zenginleşir. Güzel kitaplar okumalıyız. Güzel şiirleri, sözleri, cümleleri ve metinleri ezberlemeliyiz. Bu kelime hazinemizi geliştirir, hafızamızı güçlendirir. Böylece hem düşüncelerimiz gelişir hemde konuşmalarımız......Okuduğumuz cümleleri not almalıyız. Ana dilimizi iyi kullanmalıyız. Çünkü insanlar kıyafetleriyle karşılanır, konuşmalarıyla uğurlanır....

İnsan bilgiye susuzdur. Yeni şeyler öğrenmek ister. Bu susuzluğu faydalı kitaplar giderebilir. Bilmek bize mutluluk verir. Bilgili kişi güneş gibidir, girdiği yeri aydınlatır. Okuyan, düşünen ve üreten kişiler olmalıyız. Avrupa ve Amerika`da insanlar her yerde okurlar ve örnek olurlar. Evde, metroda otobüste.. Gelişmiş ülkelerde en dikkat çeken nokta okuyan ve düşünen insanlardır.



Okumak,  kaynağı ve tadı bitmeyen sudan içmek gibidir. Beyinlerimizin ve gönüllerimizin dolması için okumak zorundayız. İçi dolu testiler olmalıyız. Kırıldığımız zaman bile etrafımızı sulayabilmeliyiz. Çünkü okumak hayattır. Hiç kitapsız kaldınız mı? Eğer kaldıysanız dostsuz kaldınız demektir. Okumak yeryüzünün en soylu erdemlerinden biridir. Ve insan okuduğu ölçüde kendini, dünyayı tanıma, anlama becerisini geliştirir. İnsanoğlunun hafızası kitaplarda saklıdır. Asırların birikimi kitap sayesinde önümüze serilir. Her şeyden önce bize faydalı olacak kitapları seçmeliyiz. Önemli olan okumak değil, iyi okumaktır. Okuduğumuzu anlamaya çalışmalı, beğendiğimiz cümleleri bir daha okuyup üzerinde düşünmeliyiz.

Kitaplar bir bakıma yiyeceklere benzer. Çünkü yiyecekler vücudumuzu, kitaplar ruhumuzu besler. Kitaplar aklı ve düşünceyi besleyen en iyi gıdalardır.

Teknolojinin baş döndüren gelişmesiyle ortaya çıkan yeni iletişim araçları bizleri okumayan, okuduğumuzu anlamayan ve kendisini düzgün ifade edemeyen kişiler haline getirdi. Nitelikli insan, okuyan, yorum yapabilen, anladığını düzgün ifade edebilendir. Bunların kitap okumaktan geçtiğini unutmamalıyız.

Japonya`da 60 milyonun üzerinde gazete satılırken biz de bu sayı yüzbinleri geçemiyor. Türkiye kitap okumada Avrupa ülkeleri sıralamasında çok gerilerde...... Ne kadar üzücü ki, sigaraya verdiğimiz parayı kitaba vermiyoruz.

Unutmayalım ki MEDENİYETLERİ KİTAPLAR KURAR.....

Kaynak:Nilgün BİLGİN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder